Nieuws 2001

Nederlands grootste loonmachine door Vermeend en De Waal geopend

30 oktober 2001

 

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal gaf vanmorgen klokslag tien uur het startsein voor de 'Week van de Loonwijzer'. Hij vulde achter zijn bureau in Amsterdam online de enquête in op de website www.loonwijzer.nl. Minister Vermeend (Sociale Zaken) verrichtte gelijkertijd op zijn werkplek in Den Haag dezelfde handelingen. Na hen is het nu de beurt aan iedereen die werkt om de vragenlijst op www.loonwijzer.nl in te vullen wat in januari een nieuwe digitale loonmachine moet opleveren met loonindicaties voor 400 beroepen.

Vanochtend gaven minister Vermeend (Sociale Zaken) en FNV-voorzitter De Waal de aftrap voor de 'Week van de Loonwijzer'. Het initiatief, waarbij FNV samenwerkt met de Universiteit van Amsterdam en Ilse, moet in januari een nieuwe digitale loonmachine opleveren met loonindicaties voor 400 beroepen. In de Week van de Loonwijzer wordt iedereen die werkt opgeroepen de enquête op Loonwijzer in te vullen.

Ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken, beleidsmedewerkers van de FNV, onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en dot-commers van Ilse geven na Vermeend en De Waal het goede voorbeeld. Zij vertrouwen hun gegevens toe aan de enquête van loonwijzer.nl. De initiatiefnemers verwachten dat aan het eind van dit jaar 40.000 personen hun loongegevens hebben ingevuld.

Het begin was voor De Waal lastig. Bij de vraag 'in welke sector werk je?' vroeg de Waal zich af : 'Zijn wij zakelijke dienstverlening?' Naarmate de vragenlijst vorderde, werd de FNV-voorzitter trefzekerder. Hij heeft de afgelopen maand niet naar een andere baan gesolliciteerd, werkt volgens de CAO 35 uur per week en verdient netto 6668 gulden.

De Waal doet niet geheimzinnig over zijn loon. 'Waarom zou ik? Het is mijn vak!'. De loonwijzer is een goed instrument voor werknemers bij een gesprek over arbeidsvoorwaarden. Voor de FNV-bonden zelf is de loonwijzer een manier om goed inzicht te krijgen in de loonontwikkeling in Nederland. 'Loonachterstanden in de diverse sectoren komen in no-time boven water,' aldus de voorman van Nederlands grootste vakcentrale. Vermeend vergelijkt de loonwijzer met de gids van de ANWB, alleen gaat het hier niet om het prijskaartje dat van een auto maar van een baan.

De Loonwijzer is een vervolg op de succesvolle Vrouwenloonwijzer. Beiden zijn een initiatief van de FNV en wordt er samengewerkt met de Universiteit van Amsterdam en internetprovider Ilse. De Vrouwenloonwijzer werd op 17 mei van dit jaar door staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken) geopend. Vrouwenloonwijzer toonde aan dat er nog steeds sprake is van loonongelijkheid in Nederland. Was er in 1995 tussen mannen en vrouwen een loonverschil van minder dan 28 procent. In 1999 liep dit op tot 30 procent. 'Deze loonongelijkheid is onacceptabel,' zei Verstand. De FNV hoopt met de informatie uit de loonwijzer de loonongelijkheid tussen man, vrouw, allochtoon en autochtoon verder terug te brengen.

De campagne rondom het invullen van Loonwijzer is meertalig. Zo zijn er vanaf de Week van de Loonwijzer overal op het web banners in het Turks, Arabisch, Spaans en Nederlands die doorlinken naar de enquête. Sinds eind vorige maand in gebruik is hebben ruim 8000 mensen de vragenlijst ingevuld.

De gegevens van alle invullers worden ingevoerd in een database die steeds wordt geactualiseerd. Vanaf januari 2002 kan iedereen via Loonwijzer zijn eigen loon vergelijken met beroepsgenoten. Naast de salarischeck geeft de site informatie over beste beroepen en beste bedrijven voor allochtoon, man, vrouw, oud, jong. Vanzelfsprekend komen daarbij ook de secundaire arbeidsvoorwaarden aan bod.

 
Loading...