Bijbaan

De bijverdiengrens voor mensen met studiefinanciering is afgeschaft. Je mag dus onbeperkt bijverdienen. Meer tips over bijbaantjes tijdens je studie lees je hier.

Welke branche betaalt het best?

Bijverdienen met studiefinanciering

waitress-2Vanaf 1 januari 2024 mag je onbeperkt bijverdienen naast je studiefinanciering. Formeel gold er in 2022 en 2023 nog wel een bijverdiengrens (2023: € 16.121,60), maar daar wordt niet op gecontroleerd. Dit is gebeurd naar aanleiding van een voorstel van het kabinet. Meer informatie vind je op deze website van de Rijksoverheid.  

Bezoek de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor meer informatie.

Dit wordt gezien als inkomsten:

  • loon, vakantiegeld, de 13de maand,
  • freelance-inkomsten
  • een uitkering volgens de ziektewet, de WW, WIA of Wajong
  • halfwezenpensioen
  • reiskosten en stagevergoedingen als deze belastbaar zijn
  • belastbaar inkomen uit box 2 en 3
  • winst uit eigen onderneming
  • geld uit particuliere (studie)fondsen, een bestuursbeurs

Wat niet meetelt als inkomen:

  • de ouderlijke bijdrage
  • studiefinanciering
  • een erfenis
  • huurtoeslag en zorgtoeslag
  • kinderalimentatie
  • inkomen van een partner

Moet ik belasting betalen?

Jep! Maar als je maar een paar weken of maanden per jaar werkt, betaal je waarschijnlijk te veel belasting. En die kun je terugvragen. Vraag het P-formulier aan of doe digitaal aangifte op de site van de Belastingdienst, dan krijg je je geld terug! Bel ze gratis: 0800-0543. Trouwens: als je minder dan € 1.400 in drie maanden hebt verdiend, hoef je helemaal niks aan belasting te betalen. Je moet dan je werkgever vragen het scholieren en studentenformulier in te vullen.

Teruggaaf van de Belasting met twee bijbanen?

Heb je naast je gewone bijbaan ook nog een vakantiebaantje - dan kan je waarschijnlijk geld terugkrijgen van de belastingdienst. Afhankelijk van je leeftijd en je jaarinkomen kun je je ingehouden premie's terugvragen. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst.

Is stagevergoeding inkomen?

Voor de belastingdienst is je stagevergoeding een belastbaar inkomen. Er wordt dus loonbelasting ingehouden. Bereken met de Bruto/Netto-Check hoeveel je netto overhoudt. Als je inkomen niet zo hoog is kun je belasting terugvragen.

Mogen scholieren van 13 t/m 15 jaar ook werken tijdens schooldagen?

Ja, wel op schooldagen (onder voorwaarden) maar niet op schooltijden. Op de pagina Vakantiewerk kun je lezen wat voor werk je wel en niet mag doen van 13 jaar tot en met 18 jaar en ouder.

Wat is werkervaring waard?

cook-assistantVeel. Een opleiding die je niet hebt afgemaakt, kan opgewaardeerd worden. Ook een oud diploma kan meer waard worden door werkervaring. Hoe? Je kunt je laten kwalificeren via een EVC-procedure (erkennen van elders verworven competenties). Je kennis en vaardigheden worden dan getoetst. Want misschien heb je een uit de hand gelopen hobby waardoor je veel meer kunt dan dat op je diploma staat.

 

Handige sites voor leuke baantjes

Werken in het buitenland

Leuk, een tijdje in het buitenland werken. Als Nederlands staatsburger ben je in principe vrij om in een ander land binnen de Europese Unie te werken. Heb je een hbo-diploma? Kijk dan even op de site van Nuffic. Hier vind je alle info over werken met een Nederlands diploma binnen de EU. Je kan hier ook een internationale beschrijving van je diploma aanvragen. Heb je een mbo-diploma? Dan kun je een Europass Certificaatsupplement (CS) verkrijgen via de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Het CS is een korte praktische beschrijving van een Nederlands MBO-diploma in het Nederlands, Engels of Duits.

Wil je weten wat je in een ander Europees land verdient? Kijk dan op WageIndicator.org. Daar vind je alle internationale loonwijzers bij elkaar met bijbehorende salarischecks.

Studeren in het buitenland

Waarom niet? Er zijn een heleboel mogelijkheden. Daarnaast verbreed je je horizon en staat het goed op je cv. Het is mogelijk met behoud van studiefinanciering of met een beurs, of via een mobiliteitsprogramma. Vaak kan je het ook regelen via je eigen onderwijsinstelling. Kijk wat jouw universiteit, hogeschool of school te bieden heeft. Check de site van Nuffic. Daar vind je alle info die je nodig hebt.

 
Loading...