wageindicator-logowageindicator-logowageindicator-logowageindicator-logowageindicator-logowageindicator-logowageindicator-logowageindicator-logo
You Share, We Compare

Zelfstandig adviseurVul de tarief enquête in voor ons en je collega ZZP-ers. Je maakt dan direct kans op een minimum weekloon.

Als zzp'er heb je niks te maken met salarisschalen, functiegebouwen en CAO's. Wat je verdient, hangt af van wat je vraagt voor je dienst of product. Weet jij hoe je vakgenoten offreren? Welk tarief ze rekenen? Doe mee met de Zelfstandigen Enquête en maak kans op een prijs!

De Belastingdienst heeft per 1 mei 2016 modelovereenkomsten ingevoerd, op basis van de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA). Deze contracten vervangen de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Hiermee kun je zekerheid krijgen over de arbeidsrelatie die je hebt met een opdrachtgever.

Als zelfstandige ben je aangewezen op jezelf als je ziek of arbeidsongeschikt raakt. Je hebt geen werkgever die dan je loon doorbetaalt. Daarom is het verstandig om vooruit te kijken en te bedenken hoe je zo’n periode zonder inkomen doorkomt.

Met een interne én externe analyse kun je de toekomst van je bedrijf uittekenen. Beantwoord een paar eenvoudige vragen en kom dichter bij succes.

Hoe kom je aan startkapitaal? Kun je vanuit je uitkering een bedrijf beginnen? Het antwoord op deze en meer vragen vind je bij bedrijf starten.

Je profiel op Linkedin, twitteren, maar ook: een netwerk opbouwen en ouderwets telefoneren. Klanten moeten weten dat je bestaat.

Uren en kilometers, inkomsten en uitgaven: alles bijhouden voor het broodnodige inzicht in je bedrijf.

Je pensioen als zelfstandige

Werknemers die de overstap naar zzp'er maken, kunnen langer bij het pensioenfonds van hun oude werkgever blijven, als dat volgens de reglementen van dat fonds mag. Vroeger was de termijn nog drie maanden.

Hoe regel je zelf een inkomen naast je AOW straks? Je kunt kiezen:

  • voortzetting van de pensioenregeling voor je zelfstandig werd;

  • oudedagsreserve;

  • lijfrenteverzekering.

Meer hierover vind je op Pensioenkijker.nl.

Vanaf 2015 is bovendien een pensioenfonds voor zzp’ers van start gegaan. Vier zzp-organisaties werken daaraan samen met pensioenuitvoerder APG.

Citeer deze pagina © WageIndicator 2016 - Loonwijzer.nl - Eigenbaaswijzer