Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken is meer dan werken vanuit huis. Het is de vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen over je werk, wanneer je het doet en waar je het doet. In het Engels wordt het ‘The New World of Work’ genoemd, een term populair gemaakt door Microsoft. Toen de Nederlandse afdeling van het computerbedrijf in 2008 naar een nieuw kantoor verhuisde, werd daar dan ook meteen Het Nieuwe Werken toegepast. Volgens een rapport van de Erasmus Universiteit uit 2010 is zowel de productiviteit als de tevredenheid onder Microsofts werknemers significant gestegen in de tussenliggende periode.

Hoe zou mijn werkgever Het Nieuwe Werken kunnen invoeren?

Het Nieuwe Werken gaat ervan uit dat de werknemer meer eigen verantwoordelijkheid krijgt. Je zou bijvoorbeeld met je baas een aantal uur per week kunnen afspreken die je gebruikt om niet op kantoor te werken, maar ergens anders. Dat kan thuis zijn, maar ook in een koffiezaak of een openbare vergaderruimte. Belangrijk is natuurlijk dat het systeem en de bestanden waarmee je werkt, ook op die andere plekken beschikbaar zijn. Een laptop kan daarbij best handig zijn, maar ook het gebruik van online software, waardoor je vanaf elke computer bij je bestanden zou kunnen.

 

Hoe kan mijn werkgever beoordelen wat ik doe als ik niet op kantoor werk?

Natuurlijk kan je baas niet zomaar langskomen en vragen hoe het ervoor staat met dat ene project als je niet op je vaste werkplek zit. Daarom staat binnen Het Nieuwe Werken het resultaat centraal, niet de tijd die je op de kantoorvloer doorbrengt. Je werkgever zal dus meer inhoudelijk moeten kijken naar wat je aflevert.

 

Wat levert Het Nieuwe Werken mij, de werknemer, op?

Er zijn meerdere voordelen wanneer je niet gedwongen wordt elke dag op kantoor te verschijnen. Als je met de auto naar je werk gaat, krijg je bijvoorbeeld niet altijd de volledige reiskosten vergoed. Door een dagje thuis te werken, voorkom je die reiskosten, zonder minder uren in je werk te steken. Werken neemt dan ook meteen een minder groot deel van je dag in beslag, omdat het reizen niet nodig is. Je hoeft niet in de file te staan en bent vervolgens ook goed bezig voor het milieu.

Een ander gevolg: als je jonge kinderen hebt en je partner en jij veel werken, kun je door Het Nieuwe Werken vaker thuis met ze zijn. Ze hoeven niet naar het kinderdagverblijf, waardoor je op die kosten bespaart. Bovendien hoef jij niet halsoverkop een oppas te regelen, of met een schuldgevoel een dag vrij te nemen, als je kinderen ziek zijn en niet naar school kunnen. Dan kun je simpelweg zelf kiezen of je op kantoor werkt of dat je dat thuis doet, met je zieke kind op de bank.

 

Waarom zou de werkgever Het Nieuwe Werken omarmen?

Het gemakkelijk toegankelijk maken van bestanden en software kan ervoor zorgen dat vaste werkplekken minder belangrijk worden. Als een aanzienlijk deel van het personeel aan Het Nieuwe Werken doet, blijven er dan ook structureel plekken leeg. Die ruimte zou bijvoorbeeld verhuurd kunnen worden aan andere bedrijven, waardoor er op de kosten bespaard wordt. Vervolgens kan een deel omgevormd worden tot flexplekken, waar meerdere werknemers gebruik van kunnen maken.

Als werknemer lijkt dit niet ideaal. Een eigen werkplek heeft toch iets makkelijks en gezelligs. Maar een kantoor van flexplekken voorzien kan ook zeker voordelen bieden. Vooral als er goed nagedacht is over de inrichting daarvan. Zo kun je specifieke plekken hebben om samen te werken en juist weer andere om geconcentreerd en individueel iets te doen. Als daarover gesproken wordt met het personeel, kan de werkvloer een stuk efficiënter ingericht worden. Daar wordt iedereen blij van.

 

Wat als ik helemaal geen zin om vanaf een andere plek dan kantoor te werken?

Het Nieuwe Werken moet iets zijn waarbij je meer verantwoordelijkheid krijgt, niet iets waarbij je wordt weggestuurd van je werkplek. Als je baas Het Nieuwe Werken wil invoeren, probeer dan ook met hem te praten over hoe jij dat voor je ziet. Welk werk doe je bijvoorbeeld liever thuis, en hoeveel uur kost dat? En waarvoor moet je per se op kantoor zijn? Als dat de hele mikmak is, moet je werkgever dat ook accepteren. Dat is immers verantwoordelijkheid nemen.

 

Hoe moet ik met mijn collega’s afspreken als ze soms dagen op een andere plek zijn?

De technologie is er niet voor niets. Denk bijvoorbeeld aan een agenda via het internet, die je voor elkaar open zet. Zo zie je gemakkelijk wie wanneer op kantoor is, en kun je ook snel je eigen beschikbaarheid aanpassen voor je collega’s.

Kom je op die manier niet tot resultaat, denk dan ‘outside the box’. Waarom zou je per se op kantoor met die ene collega moeten afspreken? Waarom niet in dat café dat voor jullie beiden veel beter bereikbaar is? Met Het Nieuwe Werken kan dat gewoon binnen de tijd van de baas gebeuren, want het resultaat staat centraal, niet je aanwezigheid op kantoor.
Afspreken met elkaar hoeft tegenwoordig echter niet eens face-to-face te gebeuren. Je kunt ook prima internettelefonie, zoals Skype, gebruiken, waarbij je elkaar door gebruik van een webcam ook gewoon kan zien.

 

Wat doet de overheid met Het Nieuwe Werken?

Als één instantie de trendsetter zou moeten zijn, dan is het de overheid wel. Met ongeveer 115.000 voltijdbanen op rijksniveau kan een kleine verandering in de bedrijfscultuur een grote invloed hebben op werkend Nederland. Een doel dat nu nagestreefd wordt, is 0,9 werkplek bieden per voltijdse ambtenaar. Dat gaat echter niet zomaar. Zo had op het ministerie van Financiën anno 2011 elke werknemer met een volledige werkweek 1,3 werkplek tot zijn beschikking. Ambtenaren zullen meer flexibel moeten zijn en meer moeten werken vanaf andere plekken dan het ministerie om dat doel te bereiken.

In 2013 heeft de Rotterdamse deelgemeente Overschie een maand lang alle bestuurders en ambtenaren de toegang tot het deelgemeentekantoor ontzegd. Ze mochten - en moesten - overal werken, behalve op het eigen kantoor. Zo wilde de deelgemeente aantonen dat de kracht van de dienstverlening niet in het gebouw, maar in de mensen zit.

Maar niet alleen wat haar eigen personeel betreft kan de overheid Het Nieuwe Werken aanmoedigen. Ook op beleidsniveau zijn dingen te regelen. De forenzentaks, die nu toch weer geschrapt wordt, zou een stimulans geweest zijn voor werken vanuit huis. Door belasting te heffen op de reiskostenvergoeding zou (van ver) reizen naar het werk ontmoedigd worden. Een kleine kanttekening: dat zou uiteraard alleen zin hebben als je werkgever achter Het Nieuwe Werken staat.

Vergelijk je salaris

 
Loading...